Képzési program OFA támogatással

Záró szakmai értékelés

az OFA/NHR-5241/0034 sz. projekt megvalósításáról

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, valamint a Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő-, Környezetvédő- és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület között támogatási szerződés megkötésére került sor „Non-profit szervezetek humán-erőforrás fejlesztésének támogatása” tárgyában.

A projekt megvalósítása során 1 fő 400 órás pályázatíró tréningen, 15 fő 300 órás angol nyelvtanfolyamon, 20 fő 250 órás önkéntes tűzoltó, környezetvédő, elsősegélynyújtó képzésen vett részt.

A projekt eredményeiről, a szerzett tapasztalatokról az alábbi szakmai értékelést adjuk:

1. Pályázatíró tréning

A pályázatíró tréningen (EU pályázatíró képzés – EU referens szakmai képzése) az egyesület elnöke vett részt, mely során 2006. november 23-tól – 2006. december 8-ig 48 órás vizsgával záruló tanfolyam került megtartásra. Ezt követően 2006. december 10-től – 2007. május 16-ig 352 órában a résztvevő – a pályázati programmal összhangban – összesen 11 pályázatot készített el.

Elsőként az „Európai Gazdaság Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében a Magyar Köztársaságban” meghirdetet önálló projekt került kidolgozásra.

A pályázat 2007. január 25-én került végleges formában elkészítésre, és postázásra, melyet a PROMEI Kht. 2007. január 26-án vett át.

Alkalmas volt a pályázat kidolgozása az EU-s előírások teljeskörű megismerésére, a terjedelmében is nagy volumenű pályázati anyag elkészítésére, a konzorciumi partnerek bevonásának, a szükséges mellékletek beszerzésének megismerésére.

Ezt követően a pályázatíró tréning résztvevője több hazai pályázat kidolgozását vállalta fel. 2007. február 19-től – 2007. május 16-ig az alábbi pályázatok elkészítésére és benyújtására került sor:

= Borsodbóta Polgármesteri Hivatal belső felújítása

= Településarculatot javító parkfelújítás és buszmegálló építés

= 4 tantermes Általános Iskola felújítása

= Közösségi Ház felújítása

= Szélessávú internet-hálózat és kábeltévé központi informatikai egységének kialakítása

= NCA-EM-07: Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő-, Környezetvédő- és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület működési célú támogatása

= NCA-NK-07: Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő-, Környezetvédő- és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület Nemzetközi civil kapcsolatok és Európai Integráció támogatása (4 évszak program)

= NCA-ÖNSZ-07: Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő-, Környezetvédő- és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület, Látássérültek Ózdi Klubja Közhasznú Egyesület, valamint a Mozgáskorlátozottak Ózd Városi Egyesülete civil együttműködésének, érdekképviseleti rendszerének és egyéb hálózati rendszerének létrehozása, fejlesztése

Eredményesnek ítéljük a pályázatíró tréning lebonyolítását abból a szempontból, hogy a résztvevő megismerkedett különböző típusú hazai pályázat, valamint EU-s pályázatok elkészítésével is. Eredménye a programnak, hogy az elkészült pályázatok közül a LEKI pályázatok közül a „4 tantermes Általános Iskola felújítása” tárgyú pályázat az igényelt 22.884.300.- Ft támogatásban részesült, a többi LEKI illetve HÖF-TEKI pályázat forráshiány miatt elutasításra, illetve tartalék listára került.

Megvalósítás alatt áll az EgészségPorta Egyesület által támogatott Egészségterv pályázat, mely alapján a kistérség 5 településén (Borsodbóta, Nekézseny, Sajómercse, Sáta és Uppony) bonyolítjuk le a programot.

A Norvég Alap pályázat bírálata ezidáig nem történt meg, csak telefonon történt egyeztetést kaptunk, amely alapján 2007. szeptember hónapban az újabb pályázati kiírás alapján újból benyújtottuk a projektötletet.

Forráshiány miatt elutasításra került a BAZ Megyei Önkormányzat Mecénás Alapjára benyújtott pályázatunk.

A szakmai beszámoló elkészítéséig nem kaptunk tájékoztatást az NCA pályázatok eredményéről.

A projekt befejezését követően a résztvevő több hazai, illetve EU-s pályázat előkészítésében, elkészítésében vállalt feladatot, reményeink szerint ezáltal több hazai illetve EU-s forráshoz juthat a hátrányos helyzetű település illetve kistérség.

2. Angol nyelvtanfolyam

Az angol nyelvtanfolyamon 15 fő (12 nő és 3 férfi) vett részt. Mindannyian minimális, angol nyelvismerettel rendelkeztek a tanfolyam kezdetén. A tanórák a délutáni órákban, illetve szabadnapokon kerültek megtartásra a 2006. október 2-től – 2007. május 16-ig terjedő időszakban.

Jellemző volt a képzésre az óraadó írásos illetve szöveges előadásmódja, ezt követően a szóbeli illetve írásos számonkérés. Ezentúl magnetofon alkalmazásával hanganyag lejátszására is sor került, ami nem nyerte el a résztvevők tetszését, ezért a táblára történő írás és szóbeli oktatás illetve számonkérés került alkalmazásra.

A tanfolyam időtartama alatt végig jó kapcsolat volt a képző szervezet és a résztvevők között.

Eredménye a tanfolyamnak, hogy a résztvevők olyan alapvető ismeretanyagra tettek szert, amely alapján kommunikálni tudnak a Borsodbótára, illetve a térségbe érkező, angol nyelven beszélő, elsősorban Hollandiából érkező turistákkal. Ezáltal javult a közigazgatási és magán ügyeikben történő kapcsolattartás, amely igényli az angol nyelvtudást.

Borsodbóta és a térségi települések évek óta részt vesznek a LEADER programban, amely során több éves kapcsolat alakult ki a Lincolnsire Fenland LEADER Akciócsoporttal. Évente több alkalommal látogatnak a térségbe az angol LEADER Akciócsoport tagjai, így a velük történő kommunikáció is egyszerűbb, a nyelvtudás révén emberközelibb volt. Ugyancsak a LEADER kapcsolatok eredménye az évek óta térségünkben megtartásra kerülő nemzetközi találkozó lebonyolítása, amely során több angol nyelven beszélő fiatal és kísérői vesznek részt szakmai konferenciákon.

2007-ben – nyertes pályázatunk alapján – a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal – Mobilitas Országos Ifjúsági Szolgálat támogatásával angol, német és olasz fiatalok programjait szerveztük helyi fiatalok segítségével.

Az egyik NCA pályázatunk is ennek folytatását célozza meg. Mindezek alapján szükségesnek tartjuk az angol nyelvtanfolyam lebonyolítását, valamint keressük a továbbképzés lehetőségét is.

A tanfolyam mindvégig jó légkörben került lebonyolításra, így mind a 15 fő végig részt vett az órákon.

3. Önkéntes tűzoltó, környezetvédő, elsősegélynyújtó képzés

Ezen a képzésen 20 fő vett részt, mind olyan személyek, akik az önkéntes tűzoltásban, katasztrófa elhárításban, műszaki mentésben állandó jelleggel részt vesznek. Többségük a képzés megkezdése előtt is rendelkezet valamilyen önkéntes tűzoltó gyakorlattal, de szervezett módon, az egyesületi tagok együttes jelenlétével nem volt korábban képzés részükre. Az összesen 250 órás képzésből 170 óra foglalkozott az önkéntes tűzoltó, műszaki mentő, katasztrófa elhárító, 40 óra a környezetvédelmi, és 40 óra az elsősegélynyújtó ismeretek elsajátításával.

A képzések egy része elméleti jellegű volt, de számos esetben gyakorlati bemutatókra, gyakorlati szakmai feladatok elvégzésére is sor került. Nagy jelentőséget tulajdonítottunk a gyakorlati képzéseknek az elsősegélynyújtás megismerése, valamint a tűzelleni védekezés és műszaki mentés megismerése esetében. A környezetvédelmi ismeretek elsajátításának célja egyrészt az egyesületünk alaptevékenységét jelentő környezetvédelmi ismeretek megszerzése, másrészt a tűz elleni védekezés és műszaki mentés során történő gyakorlati alkalmazása volt.

A projekt során a résztvevők tűzvédelmi, környezetvédelmi és elsősegélynyújtó képzésből tesztet töltöttek ki, amelynek eredménye minden esetben kielégítő volt. Voltak kiemelkedően jól vizsgázó résztvevők is. Mindenki megkapta a képző szervezet által kiállított vizsgabizonyítványt.

Jól mutatja a képzés hatékonyságát és az Egyesület aktivitását a tűzesetekhez, műszaki mentésekhez történő vonulások száma, amely 2006-ban 21 alkalommal történt, és 2007-ben is hasonló vonulási szám várható. Ezzel a teljesítménnyel az Egyesület térségi és megyei szinten is kiemelkedő teljesítményt valósít meg.

Eredménye volt a képzésnek, hogy mind a 20 fő végig részt vett a képzésen, amely a délutáni órákban, illetve szabadnapokon került megrendezésre.

Eredményesen szerepelt az Egyesületünk a nemzetközi CTIF szerelésben, valamint a hagyományos osztottsugár és 800 l/perc kismotorfecskendő szerelésben is.

Elért eredmények:

= Felnőtt férfi osztottsugár szerelésben II. helyezés

= Ifjúsági fiú osztottsugár szerelésben I. helyezés

= Felnőtt férfi 800 l/perc kismotorfecskendő szerelésben különdíj

= Felnőtt férfi 800 l/perc kismotorfecskendő szerelésben I. helyezés

= Ifjúsági fiú osztottsugár szerelésben II. helyezés

= Ifjúsági CTIF szerelésben I. helyezés

= Felnőtt férfi CTIF szerelésben XVI. Helyezés

= Felnőtt férfi 800 l/perc kismotorfecskendő szerelésben I. helyezés

= Ifjúsági fiú osztottsugár szerelésben III. helyezés

= Felnőtt férfi 800 l/perc kismotorfecskendő szerelésben III. helyezés

= Ifjúsági CTIF szerelésben III. helyezés

= Felnőtt férfi 800 l/perc kismotorfecskendő szerelésben III. helyezés

Eredményeink azért is figyelemre méltóak, mert Egyesületünk korábban a nemzetközileg is elismert CTIF szerelésben nem versenyzett, így az országos versenyeken sem tudott részt venni. Jelenleg mind az ifjúsági, mind a felnőtt csapat felkészült ezen a téren.

További eredménye a képzés megtartásának, hogy az Egyesület tagjai képesek az utánpótlás nevelésére, mivel megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkeznek. Ezt bizonyítja, hogy az Ózd térségében megtartott Általános Iskolák diák tűzoltó csapatainak versenyén a Borsodbótai Körzeti Általános Iskola leány csapata az I. helyezést, a fiú csapat a III. helyezést érte el. A megyei versenyen az Ózdi Kistérséget a Borsodbótai leány csapat fogja képviselni.

Összegzés

A Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő-, Környezetvédő- és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület a térség évek óta egyik legaktívabban működő civil szervezete. Kiemelkedő munkát végez az önkéntes tűzoltásban, tűz elleni védekezésben, műszaki mentésben, katasztrófa elhárításban. Együttműködve a helyi és térségi önkormányzatokkal, kisebbségi önkormányzatokkal, lakossággal és vállalkozásokkal meghatározó szerepe van a környezetvédelmi programok, kulturális rendezvények és helyi önszerveződésen alapuló események szervezésében. Felvállalva a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű személyek és rétegek képzését, foglalkoztatásának elősegítését illetve foglalkoztatását, több hazai illetve EU-s pályázat támogatásával jelentős szerepet tölt be Borsodbótán illetve térségében a képzések és foglalkoztatások szervezésében és megoldásában.

Az OFA által támogatott képzési projekt tovább erősítette az Egyesület szervezettségét, felkészültségét. Eredményei a projekt lebonyolítása alatt is érezhetőek voltak. Minden résztvevő teljesítette a tantervi tematikában meghatározott követelményeket. Akik vizsgára voltak kötelezve sikeres vizsgát tettek, a nem vizsgaköteles képzésben részesülők igazolást kaptak a tanfolyamon való részvételről.

Számszerűsíthető eredményei is vannak a képzésnek. Az elkészült és elbírált, valamint nyertes pályázatok száma, az önkéntes tűzoltó versenyeken való részvételek, és elért eredmények a tűzeseteknél, műszaki mentéseknél történő beavatkozások száma mind a képzés sikerességét bizonyítja. Gyakorlati jelentősége van az angol nyelvtanfolyam eredményeinek a külföldi turistákkal való kapcsolat kialakításában, a térségben megszervezésre kerülő LEADER, valamint Kamasz Parlament és ifjúsági programok megszervezésében. A képzések eredményeinek fenntarthatóságát, továbbfejlesztését bizonyítják a projekt lezárását követően benyújtott pályázatok, a Borsodbótán megszervezett idegenforgalmi események, valamint az önkéntes tűzoltásban, műszaki mentésben, katasztrófavédelemben és az ezekhez kapcsolódó szakmai versenyeken elért eredmények.

Összességében az elvégzett képzések és tanfolyamok elérték céljukat, az egyesület tagjai több szakmai területen is felkészültebbek lettek, így eredményesebben tudnak megfelelni a folyamatos egyesületi tevékenység végrehajtásának.

Az OFA szakmai és anyagi támogatását az Egyesület tagjai nevében is megköszönöm.

Borsodbóta, 2007. október 15.

Gulyás János
elnök